Kära läsare, bli mina orakel!

Jag har, med en hård klump i magen, studerat mina bokhyllor denna dags första timma. De är fyllda på gränsen till sönderfall. Det finns för många olästa böcker för att någon form av reclaim the bokhylla någonsin skulle bli aktuell. De flesta av böckerna jag har är relativt noga utvalda, klassiker som jag någon gång vill komma läsa, x-antal franska lexikon som ju givetvis behövs i framtiden, barnböcker som verkar jättefina och så vidare. Och sedan nya pocketar jag har fått men inte intresserat mig för, andra böcker som bara råkat hamna hos mig men inte väckt någon längtan och så vidare.

Vad borde jag göra? Många vill jag kanske ha någon gång i framtiden, men lockar inte alls nu. Och andra skulle jag nog hypotetiskt sett kunna leva lyckligt utan resten av livet, men det är ju ändå böcker!

Borde jag sortera ut vissa och ge bort eller borde jag bara packa ned dem och ställa utan tills vidare? Vad tycker ni?

Annonser

Om Clara Kron

Rastlösheten handlar om allt jag gör för att döva, stilla och lugna oron, rastlösheten, hetsen och stressen. Hur jag spenderar mina dagar och nätter, vad jag läser, ser på, lyssnar på. En dokumentation över en vardag och ett försök att göra den lite mindre grå.
Det här inlägget postades i Bokhyllor. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Kära läsare, bli mina orakel!

 1. Bokomaten skriver:

  Här är ett råd jag själv aldrig följer. Spara det du VET att du vill läsa någerlunda snart och tänk på att en hel del, klassiker mm, kan du skaffa igen i framtiden för en billig peng när du tjänar bättre med pengar, alt låna på biblan. Och gör dig av med dussindeckare som du redan har läst. Ge bort till tacksam mamma eller kompis också. Har insett att jag gett för mycket till min mamma på sistone då hon senast sa… ja, fast jag läser ju inte SÅ mycket längre..

  • crankoral skriver:

   Hur snart är någorlunda snart? Gills tills jag flyttar till ett stort hus med bibliotek inom tidsramen för snart då? Dussindeckare har jag inga, men jag förstår vad du menar, sådana ska faktiskt få ryka! Haha samma sak med min mamma, men än så länge låtsas hon fortfarande bli glad ändå 🙂

 2. Saralito skriver:

  Har du något källarförråd eller liknande? I så fall skulle jag packa ner de böcker jag inte inte känner någon omedelbar lust att läsa i kartonger och flytta dem dit så länge. De jag känner mig ganska säker på att jag aldrig kommer att läsa skänks bort.

  • crankoral skriver:

   Det låter också smart, vi skall faktiskt röja upp i förrådet imorgon så några kan nog få temporärt flytta dit!

 3. nowheretoland skriver:

  Åh, jag har precis samma problem! Funderar själv på att bli bättre på att läsa samt spara det jag verkligen vill, och sedan rensa bort de övriga. Har mycket dubletter så jag ser det som en rolig grej att kanske lotta bort i en tävling. Annars ska jag nog försöka sälja mycket för en billig peng och skänka resten till second hand/loppis och lägga ut på ställen där andra kan få plocka upp dem gratis. Sprid bokentusiasmen liksom!

  • crankoral skriver:

   Dubbletter är farliga, av två tjusiga utgåvor, hur väljer man vilken som får stanna? Lägga ut på ställen känns hemligt och bra! Det kanske jag ska börja med!

   • Man skriver:

    Eller gör man som jag gör med två tjusiga utgåvor – behåller båda. Annars får man väl göra en noggrann (och troligtvis någorlunda smärtsam) avvägning och helt enkelt bestämma sig för att låta den utgåva som hjärtat klappar extra för stanna kvar. Då behöver det inte handla om bara utseendet utan även om affektionsvärdet som boken har (har jag fått den av någon särskild person?; skvätte jag ned sidorna med tårar/kaffe/glädje? etc).
    Lägga ut böcker på ställen där andra kan hitta dem känns som det roligaste alternativet att ”ge bort böcker” enligt mig, så jag kanske raskar på när jag ser att du börjat! Kanske ska man också dokumentera det genom att föreviga det på bild, haha.

    Stort lycka till! 🙂

   • crankoral skriver:

    Ja, med vissa böcker får alla utgåvor stanna, som Peter Pan och Alice i underlandet, de samlar jag på olika utgåvor av, men de har egna hyllplan att regera över så de behöver inte oroa sig. Men självklart, vissa andra dubletter måste också få vara med.
    Ja jag tänkte också på att fota och sådära, helst vill man ju egentligen att de som hittar den ska fota också, får tänka ut något lurigt med det där!

 4. Eli skriver:

  Bokbyten är en bra grej! Jag vet inte hur det är med ditt bibliotek, men många bibliotek har ju bokbytarveckor. Då kan man lämna ifrån sig böcker och veta att det kommer till ett bra hem – en nackdel är ju att man kanske bär hem fler böcker än man behöver…

  • crankoral skriver:

   Ja det är toppbra! Mitt bibliotek är dock lite för mycket landet för sådant tyvärr… Kanske packar en väska full och drar i med massa till något ställe som har bokbyte i Stockholm den 25e när det är stora bokbytardagen!

 5. alekzandra skriver:

  Ge bort sådant du tror du inte kommer vilja läsa, alternativt skänk dem till välgörenhet osv. Sådant du tror du kommer vilja läsa vid senare tillfälle kan du ju boxa upp och ställa undan tills du har mer utrymme (större bokhylla).

  • crankoral skriver:

   Ja det är bra, bra bra tips jag får, det luriga dock är om man kanske borde katalogisera de som man boxar för att ha koll på vilka man faktiskt har där!

 6. nellon skriver:

  Vi kan byta böcker! Jag har ju några jag vill byta bort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s