Vampyrerna invaderar folkhemmet.

Titel: Vampyrer – En kulturkritisk studie av den västerländska vampyrberättelsen från 1700-talet till 2000-talet.

Författare: Anna Höglund

Förlag: h:ström

Utgivningsår: 2011

Sidantal: 460

Betyg: 4/5

Recensions-ex: Ja

Vampyrerna invaderar folkhemmet. På bred front. Då och då under historiens gång går blodsugna till massiv attack. Men de vampyrer som invaderade Europa 1732 eller London 1897 är definitivt inte desamma som infiltrerar dagens svenska folkhem. Då var vampyrerna maskstungna lik eller degenererande adelsmän. Nu skildras de istället som undersköna tånårspojkar, utsatta barn eller chevalereska gentlemän. 

 Vampyrer handlar om vampyrens och människans gemensamma historia. Det är en blodig historia som kännetecknas av strider om makt och dominans i samhället och kulturen. Vampyrer är en reviderad och utökad version av Anna Höglunds doktorsavhandling från 2009. Det nyskrivna appendixet behandlar bland annat den moderna vampyrromansen, de populära Twilight-sagorna, Vampire Academy och Vampire Diaries

Detta mastodontverk har jag läst till och från i länge nu, men alltid med stor behållning. Det är fruktansvärt lärorik läsning, trots att jag redan läst mycket i ämnet, både fiktion och fakta. Boken börjar med ett citat av Eric Nuzum från The Dead Travels Fast:

In popculture, vampires are like cockroaches. They’ve always been around, and once you notice them, they’re everywhere.

Höglund skriver bra och lättläst utan att det trivialt och banalt, även om man inte är van att läsa faktalitterära texter så går denna utan problem att läsa, till och fotnoterna är läsvärda. Boken är uppdelad i åtta huvudsakliga avsnitt, från Vampyren i myt och historia till Humanvampyrer och monstervampyrer i konsumtionskulturen, alla fullproppade med fakta, från högt till lågt.

Detta är, så som fakta böcker oftast är, ingen bok man sätter sig ned och läser från pärm till pärm, i alla fall inte jag. Men det är också lite det som är denna boks tjusning, att få komma tillbaka till den så många gånger och hela tiden lära sig något nytt om ett egentligen ganska smalt, men underbart, ämne.

Annonser

Om Clara Kron

Rastlösheten handlar om allt jag gör för att döva, stilla och lugna oron, rastlösheten, hetsen och stressen. Hur jag spenderar mina dagar och nätter, vad jag läser, ser på, lyssnar på. En dokumentation över en vardag och ett försök att göra den lite mindre grå.
Det här inlägget postades i Fakta, Recensioner 2012, Vampyrer och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vampyrerna invaderar folkhemmet.

  1. Bokomaten skriver:

    Ja, men den är hade jag glömt bort! Hörde om den förra året och tänkte att den skulle vara tokintressant, men sedan försvan den med det dåliga minnet. Tack för påminnelsen!=)

  2. crankoral skriver:

    Åh den är jättebra, kan också rekommendera Katarina Harrison Lindhbergs Vampyrens historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s