Da Capo-onsdag: Jakob Wegelius och hans storhet.

Idag tänkte jag prova på något nytt denna Da Capo-onsdag, nämligen tala om ett helt författar/illustratör-skap. Närmare bestämt Jakob Wegelius. Första gången jag  kom i kontakt med honom var när jag, för ett par år sedan, av en slump hittade Spionerna i Oreborg på någon loppis och tyckte den såg trevlig ut så jag köpte den även fast jag vill minnas att det kostade rätt många tior, sex stycken tror jag. Efter att ha läst den kunde jag utan svårighet dock konstatera att den var värd varenda öre. Och så började jakten. För visst måste han ha skrivit mer?

Det gjorde det tack och lov, men vid det taget bara två andra böcker.  Esperanza och den förtjusande Herr Balders hemlighet som jag till min lycka hittade en tid senare. Precis som Spionerna i Oreborg är den finurlig och rolig med en del spänning och makalösa illustrationer, denna gång dessutom i färg. Dessa tre böcker kom innan 2000talet sett sin gryning och jag tycker fortfarande att det är märkligt att jag inte blivit introducerad för dem tidigare.

Det skulle dock dröja 11 år till nästa bok, 2008 kom den Augustpris belönade boken Legenden om Sally Jones. 2008 tilldelades Jakob även Maria Gripe-priset. Legenden om Sally Jones är precis som de övriga fantastisk i sina illustrationer och det är en mycket gripande och spännande historia, detta är också en av de böcker som fortfarande finns i tryck på svenska och går att köpa så passa på innan den tar slut som de övriga! 2008 kom även Frank McCourts Angela och Jesusbarnet med Wegelius illustrationer ut och för mig är dem de enda som lyfter boken, men det har jag redan talat om.

Förra sommaren lyckades jag kommer över hans loggbok från resan till Antarktis med statsisbrytaren Oden, Teckningar från Antarktis, denna bok vänder sig inte, som tidigare, till yngre människor och är heller inte skönlitterär utan snarare en illustrerad dagbok från denna sex veckor långa resa. Men den är absolut lika läsvärd för det.

Och idag fick jag hem den ljuvliga pekboken Bland vågor och moln från 2009. Ovanliga och vanliga luft- och sjöfartyg trängs i denna bok. Helt utan handling med bilderna är så personliga att jag tänker mig att det går utmärkt att komma på en historia till varje bild ändå medan man läser högt.

Esperanza är jag just ännu bara i början av men än så länge är jag inte det minsta besviken. Om du inte redan läst något av Wegelius blir detta veckans hemläxa.

Annonser

Om Clara Kron

Rastlösheten handlar om allt jag gör för att döva, stilla och lugna oron, rastlösheten, hetsen och stressen. Hur jag spenderar mina dagar och nätter, vad jag läser, ser på, lyssnar på. En dokumentation över en vardag och ett försök att göra den lite mindre grå.
Det här inlägget postades i Barnböcker, Bilderböcker, Da Capo-onsdag, Författare, Illustrationer och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Da Capo-onsdag: Jakob Wegelius och hans storhet.

  1. Saralito skriver:

    Bland vågor och moln lånade jag till min dotter för ett tag sedan. Vi tittade på bilderna nästan hur länge som helst. Än så länge är hon för liten för att vi ska kunna prata om det, men snart så. Då lånar jag den igen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s