Världboksdagen. Den som äger en…

Detta är Eremiten I av Robert Högfeldt. Jag såg bilden första gången när jag kanske bara var fyra eller fem år. Men sedan dess har den förgyllt läsandet för mig. Jag har ingen trädgård, inte denna tiden på året i alla fall. Då blir det kullerstenar och betong. Jag försöker odla persilja på balkongen utan framgång trots att farfar var trädgårdsmästare. Men böcker är något jag har. Mitt rum är fullt från golv till tak. Och då gör det ingenting att jag inte har en trädgård. Oavsett vad talesättet säger så saknar jag ändå ingenting. Jag kan besöka vilka trädgårdar jag vill.

Jag kan promenera med Harry, Hermione och Ron på Hogwarts skolgård. Jag kan besöka den hemliga trädgården och förfäras över Marys uppförande. Jag kan byta trädgården mot en öken och dricka kaffe med Ture och Omar i den gassande solen. Jag titta på maneter istället med Kapten Nemo.

Jag behöver ingen trädgård. Jag behöver inget stort rum eller ett gigantiskt hus. Även om jag inte skulle tacka nej. Det jag behöver är mina böcker. Precis som på bilden är det inte mycket mer än en bra bok och en fotogenlampa i det kralaste av landskap som behövs.

Vi har alla de där böckerna som vi inte kan sluta läsa. Som inte går att lägga ned fastän det börjar ljusna ute och man inte sovit ännu. Som man stannar hemma från jobbet eller skolan för att få läsa klart. Det är då man är Eremiten. Och det är då det är som allra bäst. När man inte längre sitter i sina stökiga lakan eller sin knöliga fåtölj eller på en buss full av folk, när man istället är precis där. Alla böcker kommer inte vara då, ingen människa skulle kunna göra något annat än att läsa då. Men idag som är en dag vigd åt böckerna hoppas jag att ni alla får läsa något sådant, något som är riktigt, riktigt bra.

Detta inlägg är en del av en bloggstafett för att fira Världsbokdagen.

Läs mer om stafetten hos följande bloggare:

Annonser

Om Clara Kron

Rastlösheten handlar om allt jag gör för att döva, stilla och lugna oron, rastlösheten, hetsen och stressen. Hur jag spenderar mina dagar och nätter, vad jag läser, ser på, lyssnar på. En dokumentation över en vardag och ett försök att göra den lite mindre grå.
Det här inlägget postades i Övrigt, Detaljer, Läsande. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Världboksdagen. Den som äger en…

 1. enligt O skriver:

  Visst är det så att böcker räcker långt! Fint inlägg.

 2. Ping: Vad natten har att erbjuda « enligt O

 3. Böckerx3 skriver:

  Ja man behöver verkligen inte mycket om man bara har sina böcker. Jag hatar att vara själv, men har jag bara en bok så är jag genast inte ensam!

 4. Erika skriver:

  Visst man är aldrig ensam då. Bilden är fantastisk.

 5. och dagarna går skriver:

  Underbar bild som säger mer än 1000 ord. Det är fantastiskt att i böckerna ryms hela världen…

 6. Dolly skriver:

  Hihi, fint!!

 7. Bokomaten skriver:

  Åh, jag gillar nog trädgårdarna. Att sitta i trädgården med en bok. Men det är sant att man förflyttar sig med hjälp av dem. Visst har jag sprungit runt med Mary och påtat i jorden och genom Hogwarts korridorer också.=) Det är verkligen som talesättet säger, att man aldrig är ensam med en bra bok.

 8. Lyrans Noblesser skriver:

  Jag behöver inte heller så mycket mer än mina böcker, fast jag gillar ju min trädgård också.

 9. Deliquate skriver:

  Sv; Åh, tack! Jo, Jag fick en inbjudan via mail till Prosa & Marmelad – ligger förmodligen med på någon lista efter att jag bett om recensionsex. Tyvärr blir man inte inbjuden till allt men jag tackar ja till allt jag kan! Kram

 10. Lingonhjärta skriver:

  Det bästa jag vet är att vara Eremiten. I tystnad få krypa ner någonstans och bara sluka en bok. Härlig känsla och härligt inlägg.

 11. Ping: Bloggstafett in retrospect « enligt O

 12. fullbokhylla skriver:

  Jag läser ikapp i efterhand och fångas av din bild, både den målade och den du målar upp med dina ord. Tack!

 13. Helena skriver:

  Fint inlägg och en underbar bild. Jag klarar mig också rätt långt om jag bara har mina böcker 🙂

 14. crankoral skriver:

  Tack så mycket för alla fina kommentarer! Ja visst är bilden underbar, jag letar ständigt efter en till av boken så jag kan göra en styggelse och klippa ut just den bilden och rama in.

 15. Ping: I min brevlåda denna underbara dag. | thecuriouscaseofthebooks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s